Verschil tussen mazelen en waterpokken

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting

Mazelen en waterpokken zijn beide veelvoorkomende kinderziekten die zich uiten door huiduitslag, maar ze verschillen in oorzaak, symptomen, behandeling en complicaties. We leggen deze twee ziektes gedetailleerd uit, zodat ouders en verzorgers beter geïnformeerd zijn en de juiste stappen kunnen ondernemen.

Wat is het verschil tussen mazelen en waterpokken?

Mazelen en waterpokken zijn beide virale infecties die vaak voorkomen bij kinderen. Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus, een zeer besmettelijk virus dat zich via de lucht verspreidt. Waterpokken, aan de andere kant, worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Hoewel beide ziekten huiduitslag veroorzaken, zijn er belangrijke verschillen in de aard van de uitslag, de ernst van de ziekte en de complicaties die kunnen optreden.

Mazelen begint vaak met symptomen die lijken op een verkoudheid, zoals koorts, hoesten, loopneus en rode ogen, gevolgd door een karakteristieke rode uitslag die meestal begint op het gezicht en zich verspreidt naar de rest van het lichaam. De uitslag bestaat uit kleine, rode vlekjes die kunnen samenvloeien tot grotere plekken. Mazelen kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking, encefalitis (hersenontsteking) en soms overlijden.

Waterpokken beginnen meestal met koorts, hoofdpijn en vermoeidheid, gevolgd door een jeukende uitslag die begint als rode vlekjes en zich ontwikkelt tot met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes breken uiteindelijk open en vormen korstjes. Waterpokken zijn meestal mild, maar kunnen leiden tot complicaties zoals huidinfecties, longontsteking en zeldzaam encefalitis.

Symptomen

Mazelen:

 • Hoge koorts (tot 40°C)
 • Huiduitslag bestaande uit kleine rode vlekjes die samenvoegen
 • Droge hoest
 • Loopneus
 • Rode, tranende ogen
 • Witte vlekjes in de mond (Koplik-vlekken)

Waterpokken:

 • Koorts
 • Vermoeidheid en malaise
 • Hoofdpijn
 • Jeukende uitslag met rode vlekjes, blaasjes en korstjes
 • Blaasjes die vooral op de romp, gezicht en hoofdhuid verschijnen

Oorzaken

Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus, dat behoort tot de familie van paramyxovirussen. Het virus wordt verspreid door druppeltjes in de lucht die ontstaan bij hoesten en niezen van een geïnfecteerde persoon. Het virus is zeer besmettelijk en kan overleven op oppervlakken gedurende enkele uren.

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus, dat behoort tot de herpesvirussen. Het virus wordt verspreid door direct contact met de huiduitslag of door druppeltjes in de lucht. Na de eerste infectie blijft het virus sluimeren in het lichaam en kan het later in het leven gordelroos veroorzaken.

Advies

Het is belangrijk om beide ziekten serieus te nemen en medisch advies in te winnen bij het vermoeden van een infectie. Vaccinatie is de meest effectieve manier om mazelen te voorkomen. Het BMR-vaccin (bof, mazelen, rubella) wordt routinematig gegeven aan kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Voor waterpokken geldt dat het onvermijdelijk is om geïnfecteerd te raken. Uitgestelde infecties op latere leeftijd verlopen klinisch vaak heftiger en kunnen meer complicaties opleveren. Daarom kunnen jonge kinderen beter vroeg met het virus in aanraking komen zolang er geen vaccinatie wordt aangeboden.

Daarnaast is het belangrijk om besmetting te voorkomen door goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen en het vermijden van contact met geïnfecteerde personen. Kinderen die ziek zijn, moeten thuis blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Behandeling

Mazelen:

 • Geen specifieke antivirale behandeling
 • Symptomen behandelen met rust, voldoende vochtinname en pijnstillers zoals paracetamol
 • Ernstige gevallen kunnen ziekenhuisopname vereisen voor intensieve zorg en behandeling van complicaties

Waterpokken:

 • Meestal zelflimiterend en vereist geen specifieke antivirale behandeling
 • Symptomen verlichten met antihistaminica tegen jeuk, kalmerende lotions en paracetamol voor koorts en pijn
 • Voor de behandeling buiten het ziekenhuis wordt tegenwoordig valaciclovir gebruikt, omdat dit middel beter geresorbeerd wordt bij orale inname en dus een beter klinisch resultaat oplevert.

Wat nu?

Bij vermoeden van mazelen of waterpokken is het cruciaal om contact op te nemen met een medisch specialist voor een juiste diagnose en advies over de behandeling. Bij medi-call kunt u snel terecht voor persoonlijk medisch advies en ondersteuning. Neem direct contact op voor een intake en zorg ervoor dat u de juiste stappen onderneemt voor uw gezondheid en die van uw dierbaren.

Aanvullende informatie

Maak vandaag nog een afspraak met een van onze medisch specialisten bij medi-call voor een uitgebreide evaluatie van uw situatie en persoonlijk advies. Bel of meld u aan voor een intake binnen 1 werkdag. Onze ervaren professionals staan klaar om u snel en effectief te helpen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mazelen en waterpokken?

Mazelen en waterpokken verschillen in oorzaak, symptomen en ernst. Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus en heeft vaak ernstigere symptomen en complicaties, terwijl waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus en meestal milder van aard zijn.

Hoe kan ik mazelen en waterpokken voorkomen?

Vaccinatie is de meest effectieve manier om mazelen te voorkomen. Het BMR-vaccin beschermt tegen mazelen, terwijl er ook een vaccin beschikbaar is voor waterpokken, hoewel het niet standaard wordt aangeboden. Voor waterpokken geldt dat infectie onvermijdelijk is en dat het beter is voor jonge kinderen om vroeg met het virus in aanraking te komen.

Wat moet ik doen als mijn kind symptomen van mazelen of waterpokken vertoont?

Neem direct contact op met een medisch specialist voor een juiste diagnose en advies over de behandeling. Zorg ervoor dat uw kind thuis blijft om verdere verspreiding te voorkomen en volg de adviezen van de zorgverlener op.

Waarom wordt valaciclovir in plaats van aciclovir aanbevolen voor de behandeling van waterpokken?

Valaciclovir wordt beter geresorbeerd bij orale inname en levert daardoor een beter klinisch resultaat op, waardoor het de voorkeur heeft boven aciclovir voor de behandeling van waterpokken buiten het ziekenhuis.

delen