Ik heb pijn aan mijn knieën

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting

Kniepijn is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, zoals overbelasting, slijtage of letsel. Het kan aanzienlijke invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten en mobiliteit. We bieden u een uitgebreide uitleg over kniepijn, inclusief de symptomen, oorzaken, advies, behandelingsopties en de volgende stappen die u kunt nemen om uw kniepijn te verlichten.

Wat is kniepijn?

Kniepijn kan variëren van een lichte irritatie tot ernstige pijn die uw vermogen om te lopen of dagelijkse activiteiten uit te voeren, beïnvloedt. Het kniegewricht is een complex gewricht dat bestaat uit botten, kraakbeen, ligamenten en pezen. Schade of ontsteking van een van deze structuren kan leiden tot kniepijn.

 

Wat zijn de symptomen van kniepijn?

De symptomen van kniepijn kunnen sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn tijdens beweging of bij belasting van de knie.
 • Zwelling en stijfheid rondom het kniegewricht.
 • Roodheid en een warm gevoel in het gebied.
 • Beperkte mobiliteit en moeilijkheden bij het strekken of buigen van de knie.
 • Een instabiel gevoel of het doorzakken van de knie.

Wat kan pijn in mijn knieën veroorzaken?

Kniepijn kan door diverse factoren worden veroorzaakt, waaronder:

Overbelasting: Herhaalde belasting door activiteiten zoals hardlopen, springen of zwaar tillen kan leiden tot overbelasting van het kniegewricht, wat resulteert in pijn en ontsteking.

Slijtage (artrose): Dit is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de knie geleidelijk afbreekt, wat leidt tot pijn en stijfheid. Artrose komt vaak voor bij oudere volwassenen, maar kan ook jongere mensen treffen.

Letsels: Acute letsels, zoals een verstuiking, een gescheurde ligament of meniscus, kunnen plotselinge en ernstige kniepijn veroorzaken. Deze letsels treden vaak op tijdens sportactiviteiten of ongelukken.

Ontstekingen: Aandoeningen zoals bursitis (ontsteking van de slijmbeurs) of tendinitis (ontsteking van een pees) kunnen leiden tot chronische kniepijn.

Onderliggende aandoeningen: Systemische ziekten zoals reumatoïde artritis of jicht kunnen ook kniepijn veroorzaken als gevolg van ontstekingen in het gewricht.

Adviezen

Als u last heeft van kniepijn, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw symptomen te verlichten:

 • Rust en ijs: Geef uw knie voldoende rust en gebruik ijs om zwelling en pijn te verminderen.
 • Compressie en elevatie: Gebruik een compressiebandage en leg uw been omhoog om zwelling te verminderen.
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.
 • Oefeningen en fysiotherapie: Specifieke oefeningen en fysiotherapie kunnen helpen om de spieren rondom de knie te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
 • Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan extra druk op uw knieën uitoefenen, dus gewichtsverlies kan helpen om de belasting te verminderen.

Behandeling

De behandeling van kniepijn hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de pijn. Mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Medicatie: Voor pijnverlichting en ontstekingsremming.
 • Fysiotherapie: Om de mobiliteit te verbeteren en de knie te versterken.
 • Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen helpen om ontsteking en pijn te verminderen.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn, zoals een artroscopie om beschadigd weefsel te verwijderen of een knieprothese om het gewricht te vervangen.

Wat nu?

Als u aanhoudende of ernstige kniepijn ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan de oorzaak van uw pijn vaststellen en een passend behandelplan aanbevelen. Bij medi-call staan ervaren medische professionals klaar om u te helpen bij het beheren van uw kniepijn en om u snel van persoonlijk advies te voorzien.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie of om een afspraak te maken met een specialist, kunt u contact opnemen met medi-call. Onze experts staan klaar om u te helpen en uw zorgen weg te nemen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn kniepijn verlichten?

Het verlichten van kniepijn kan vaak worden bereikt door rust, ijs, compressie, elevatie, en het nemen van pijnstillers. Bij aanhoudende pijn is medisch advies noodzakelijk.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van kniepijn?

De meest voorkomende oorzaken van kniepijn zijn overbelasting, slijtage (artrose), letsels, en ontstekingsaandoeningen zoals bursitis of tendinitis.

Wanneer moet ik een arts raadplegen voor kniepijn?

U moet een arts raadplegen als uw kniepijn ernstig is, langer dan een paar dagen aanhoudt, gepaard gaat met zwelling, roodheid of koorts, of als u problemen heeft met het bewegen van de knie.

Maak vandaag nog een afspraak met een van onze specialisten voor een uitgebreide evaluatie van uw kniepijn en ontvang op maat gemaakte adviezen voor uw situatie.

delen