Impetigo (kinderzeer): waarom komt deze infectie vaker voor in 2024?
Samenvatting
Impetigo is een veel voorkomende besmettelijke huidinfectie, vooral onder jonge kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Impetigo wordt in de volksmond ook wel krentenbaard en kinderzeer genoemd. Deze infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal staphylococcen of streptococcen, en verschijnt rond de mond en neus. De laatste jaren komt deze infectie vaker voor bij kinderen.
Wat is het
Impetigo is een bacteriële infectie veroorzaakt door bacteriën zoals staphylococcen en streptococcen. De infectie begint meestal met kleine, rode plekjes die snel veranderen in blaasjes rondom de mond en neus. De blaasjes barsten vervolgens open en laten honingkleurige korstjes achter. De blaasjes kunnen voor uw kind vervelend zijn, omdat de blaasjes jeuken en soms zelfs pijnlijk zijn en soms een heel gezin besmetten.
Impetigo is een bacteriële huidinfectie die zich snel kan verspreiden omdat we de laatste jaren geen goede immuniteit tegen deze bacterie hebben opgebouwd.
Tijdens de COVID-19-lockdowns zijn kinderen in Nederland minder vaak in contact gekomen met ziektekiemen. Doordat ze minder frequent in aanraking kwamen met ziektekiemen,hebben zij een verminderde afweer tegen andere ziektes zoals impetigo.
Symptomen
De symptomen van impetigo zijn goed te herkennen. Het snel signaleren van impetigo is van belang om de infectie tijdig onder controle te krijgen. Aan de volgende symptomen kun je impetigo herkennen:
- Rode bultjes rond de mond en neus die veranderen in blaasjes;
- Honingkleurige korstjes na het openbarsten van de blaasjes;
- Jeuk en lichte pijn in het geïnfecteerde gebied.
Oorzaken
Impetigo ontstaat door bacteriën, meestal Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. In principe bouwen kinderen een afweer op tegen deze bacteriën op na de geboorte. Deze bacteriën leven vaak al op de huid of in de neus van gezonde mensen zonder problemen te veroorzaken. Zodra de huid beschadigd raakt door bijvoorbeeld een snee, insectenbeet, of huidaandoening kunnen deze bacteriën de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Tijdens de COVID-19-lockdowns zijn kinderen in Nederland minder vaak in contact gekomen met ziektekiemen. Doordat ze minder frequent in aanraking kwamen met ziektekiemen, reageert hun immuunsysteem anders op infecties zoals impetigo. Kinderen die minder in aanraking kwamen met andere kinderen, hebben namelijk mogelijk minder kans gehad om een sterke immuniteit op te bouwen.
Advies
Om impetigo te voorkomen, is het belangrijk om een aantal simpele hygiëneregels in acht te nemen:
- Zorg ervoor dat uw kind regelmatig de handen wast.
- Zorg ervoor dat kleine wondjes of sneetjes goed worden schoongemaakt en afgedekt.
- Het is ook belangrijk om kinderen de kans te geven hun eigen afweer op te bouwen. Dit betekent dat ze op een gezonde manier in contact moeten komen met andere kinderen en omgevingen, zodat hun immuunsysteem zich kan ontwikkelen.
Als uw kind impetigo heeft, adviseren wij om direct een arts te raadplegen en te beginnen met de behandeling. Dit voorkomt niet alleen verdere verspreiding, maar zorgt er ook voor dat uw kind zich snel weer beter voelt.
Behandeling
Middels medicijnen zal impetigo vrij eenvoudig verdwijnen. Artsen schrijven meestal aan antibiotica zalf of antibiotica kuur voor. De antibioticumzalf dient op de geïnfecteerde plekken te worden aangebracht. In sommige gevallen kan het nodig zijn om antibiotica in te nemen, vooral als de infectie zich verder heeft verspreid of dieper in de huid zit. Het is belangrijk dat de volledige kuur wordt afgemaakt om te voorkomen dat de bacteriën resistent worden en de infectie terugkeert.
Wat nu?
Het is van belang om afweer op te bouwen vanaf de geboorte. Verder is het van belang dat als u vermoedt dat uw kind impetigo heeft, u niet het afwacht maar het direct laat onderzoeken en behandelen.
Aanvullende info
Bij medi-call begrijpen we dat het zorgen maken om uw kind stressvol kan zijn, vooral als het gaat om infecties zoals impetigo. Daarom staan we klaar om u te helpen met uitgebreide medische begeleiding en behandeling. Wilt u meer weten over de preventie en behandeling van impetigo, of maakt u zich zorgen over symptomen bij uw kind? Maak dan een afspraak met onze medisch specialisten.
Vragen uit de praktijk
- Waarom komt impetigo nu vaker voor?
Impetigo komt vaker voor omdat kinderen minder worden blootgesteld aan bacteriën. - Is er een verband tussen de lockdowns en impetigo?
Ja, er is een verband tussen de lockdowns en het toenemende aantal impetigo-gevallen. Bij kinderen is er sprake van minder sociale interactie en blootstelling aan ziektekiemen, wat kan bijdragen aan een lagere immuniteit. - Hebben kinderen tijdens de pandemie minder immuniteit opgebouwd?
Ja, verminderde blootstelling aan ziekteverwekkers kan de ontwikkeling van immuniteit van kinderen hebben vertraagd. - Zijn kinderen met diabetes vatbaarder voor impetigo?
Ja, kinderen met diabetes hebben een hoger risico om impetigo te krijgen omdat hun immuunsysteem vaak verzwakt is. - Kan impetigo chronisch worden?
Hoewel impetigo meestal goed behandelbaar is, kunnen recidieven voorkomen, vooral als de bacteriën op de huid of in de omgeving blijven.