Wat is angst? Symptomen, oorzaken en behandeling

Samenvatting Samenvatting

Angst is iets waar u wellicht al eens mee te maken hebt gehad. Tijdens de corona pandemie is het aantal mensen met angstklachten, vooral onder jongeren, toegenomen. Klachten zoals hyperventilatie, smetvrees of sociale angst kunnen uw dagelijkse leven flink verstoren. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen om deze klachten te verminderen en weer balans in uw leven te brengen.

Wat is het Wat is het

Angst is een natuurlijke reactie wanneer u zich in een gevaarlijke situatie bevindt. Het zorgt ervoor dat u alert blijft en kunt reageren op het gevaar. Maar wanneer u zonder duidelijke aanleiding angst ervaart en het uw dagelijks leven beïnvloedt, kan het gaan om een angststoornis. Dit kan ertoe leiden dat u situaties gaat vermijden en constant gespannen bent. Angststoornissen kunnen uiteenlopen van sociale fobieën tot gegeneraliseerde angststoornissen.

Symptomen

Angst kan zich op verschillende manieren uiten, zowel fysiek als mentaal. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • een voortdurend gevoel van spanning of zenuwachtigheid
  • paniekaanvallen met symptomen zoals hartkloppingen, zweten en ademhalingsproblemen
  • vermijding van sociale situaties of drukke plaatsen
  • moeite met slapen en concentreren
  • het gevoel de controle te verliezen of irrationele angsten, zoals smetvrees.

Oorzaken Oorzaken

Angst kan door verschillende factoren ontstaan, zoals genetische aanleg, stressvolle gebeurtenissen of medische aandoeningen. Ook omgevingsfactoren kunnen angst versterken, denk aan: angst door werkdruk, relatieproblemen of zorgen over de gezondheid van dierbaren. Een verstoorde chemische balans in uw hersenen kan ook een rol spelen bij het ontstaan van angstklachten.

Advies Advies

Wanneer angst uw dagelijkse leven beïnvloedt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Een medisch specialist kan u helpen om uw klachten te beoordelen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bewezen effectieve behandeling, waarbij u leert om negatieve gedachtepatronen te doorbreken. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingstechnieken, helpen om uw lichaam te kalmeren.

Behandeling Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor angst, zoals CGT, exposure-therapie en EMDR (voor traumaverwerking). In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven. Bij medi-call stellen wij een persoonlijk behandelplan op om uw klachten te verlichten en u weer grip op uw leven te geven.

Wat nu? Wat nu?

Als angstklachten uw leven belemmeren, kunt u vandaag nog een afspraak maken bij medi-call. Ons team van specialisten staat klaar om u te helpen met een op maat gemaakt behandelplan. Binnen één werkdag heeft u een intakegesprek en binnen twee weken kunt u terecht bij een specialist.

Aanvullende info Aanvullende info

Bij medi-call begrijpen we dat onzekerheid over je gezondheid kan zorgen voor stress. Daarom bieden wij snel en betrouwbaar medisch advies van ervaren medische specialisten die alle aandacht voor je hebben. Neem vandaag nog contact op voor een intake binnen 1 werkdag en ontvang binnen 2 weken een advies op maat. Maak een afspraak of stel je vraag vrijblijvend aan het medi-call team en weet snel waar je aan toe bent​​.

Vragen uit de praktijk Vragen uit de praktijk

  1. Hoe weet ik of ik een angststoornis heb?
    Wanneer uw angstklachten uw dagelijks leven beïnvloeden en u situaties gaat vermijden, kan het zijn dat u een angststoornis hebt. Raadpleeg een specialist voor een diagnose.
  2. Kan angst vanzelf overgaan?
    In sommige gevallen kan angst tijdelijk zijn, maar ernstige angstklachten verdwijnen zelden vanzelf. Professionele hulp kan u helpen om de controle terug te krijgen.
  3. Is therapie effectief bij angstklachten?
    Ja, therapieën zoals CGT en exposure-therapie zijn effectief bij angstklachten. Uw specialist kan u helpen bij het kiezen van de juiste behandeling.
delen