Wat is COPD? Symptomen, oorzaak en behandeling

Samenvatting Samenvatting

COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) is een longziekte die steeds erger wordt en het ademhalen moeilijk maakt door blijvende schade aan de luchtwegen. Het omvat aandoeningen zoals chronische bronchitis en emfyseem. Roken is de allergrootste boosdoener, maar ook vervuilde lucht kan bijdragen. Hoewel COPD niet te genezen is, kunnen medicijnen, therapieën en aanpassingen in je levensstijl de klachten verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

Wat is het Wat is het

COPD is een serieuze longziekte die ervoor zorgt dat je ademhaling blijvend wordt bemoeilijkt. De luchtwegen vernauwen en je longen kunnen minder goed zuurstof naar je lichaam vervoeren. Dit komt door een combinatie van ontsteking en schade aan de longblaasjes (zoals bij emfyseem) of een voortdurende ontsteking van de luchtwegen (zoals bij chronische bronchitis). COPD is een ziekte die met de tijd erger wordt.

Symptomen

De klachten van COPD komen meestal langzaam op, waardoor je het in het begin misschien niet eens merkt. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Kortademigheid: Eerst tijdens inspanning, maar later ook in rust.
  • Chronische hoest: Vaak met het ophoesten van slijm.
  • Vermoeidheid: Het kost je lichaam veel moeite om adem te halen, wat je sneller uitgeput maakt.
  • Piepende ademhaling: Je ademhaling kan een fluitend geluid maken.
  • Meer slijmproductie: Dit kan leiden tot vaker luchtweginfecties.
  • Verslechterde conditie: Steeds meer moeite krijgen met traplopen of huishoudelijke taken

Oorzaken Oorzaken

De grootste oorzaak van COPD is langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen die de longen irriteren. Roken veroorzaakt meer dan 85% van de gevallen. Andere oorzaken zijn:

  • Luchtvervuiling: Zowel binnen- als buitenshuis.
  • Genetische aanleg: Een zeldzame aandoening, Alpha-1-antitrypsinedeficiëntie, kan het risico verhogen.
  • Beroepsmatige blootstelling: Schadelijke stoffen op de werkplek, zoals chemische dampen en stofdeeltjes, kunnen ook COPD veroorzaken.
  • Daarnaast kan onbehandeld of slecht gecontroleerd astma op de lange termijn COPD veroorzaken.

Advies Advies

Leven met COPD vraagt om aanpassingen. Hier zijn een paar tips:

  • Stop met roken. Dit is de allerbelangrijkste stap om verdere schade te voorkomen;
  • Blijf in beweging. Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, helpt je longen gezond te houden;
  • Gezonde voeding. Eet gezond om problemen met onder- of overgewicht, die veel voorkomen bij COPD, te voorkomen;
  • Vermijd vervuiling. Probeer blootstelling aan vervuilde lucht of andere irriterende stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Behandeling Behandeling

Hoewel COPD niet te genezen is, zijn er verschillende manieren om de klachten te verlichten en de achteruitgang van de longen te vertragen:

  • Medicatie. Inhalatoren met luchtwegverwijders en ontstekingsremmers helpen de luchtwegen open te houden;
  • Zuurstoftherapie. Sommige mensen hebben extra zuurstof nodig om beter te kunnen ademhalen;
  • Longrevalidatie. Dit is een programma met oefeningen en ademhalingstechnieken om de symptomen onder controle te houden;
  • Chirurgie. In ernstige gevallen zijn chirurgische opties mogelijk zoals een  longtransplantatie.

Wat nu? Wat nu?

Als je COPD hebt, is het belangrijk om samen met je arts een behandelplan op te stellen. Dit kan variëren van medicijnen tot aanpassingen in je levensstijl en fysiotherapie. Laat je longfunctie regelmatig testen en onderneem actie als je klachten verergeren. Door goede medische begeleiding kun je de progressie van de ziekte vertragen en je leven aangenamer maken.

Aanvullende info Aanvullende info

Bij medi-call begrijpen we dat onzekerheid over je gezondheid kan zorgen voor stress. Daarom bieden wij snel en betrouwbaar medisch advies van ervaren medische specialisten die alle aandacht voor je hebben. Neem vandaag nog contact op voor een intake binnen 1 werkdag en ontvang binnen 2 weken een advies op maat. Maak een afspraak of stel je vraag vrijblijvend aan het medi-call team en weet snel waar je aan toe bent​​.

Vragen uit de praktijk Vragen uit de praktijk

  1. Wat is het verschil tussen COPD en astma?
    COPD is een ziekte die steeds erger wordt, terwijl astma meestal gepaard gaat met tijdelijke vernauwingen van de luchtwegen. Hoewel beide aandoeningen kortademigheid en piepende ademhaling veroorzaken, zijn de oorzaken en behandelingen anders. Onbehandeld of slecht gecontroleerd astma kan op de lange termijn COPD veroorzaken.
  2. Kan ik nog sporten met COPD?
    Ja, juist! Regelmatig bewegen is goed voor je longen en algehele gezondheid. Lichte activiteiten zoals wandelen of zwemmen zijn prima opties.
  3. Mag ik vliegen met COPD?
    Voor de meeste mensen met COPD is vliegen mogelijk, maar overleg wel altijd met je arts. Bij twijfel of vliegen mogelijk is, zijn er wel testen beschikbaar om de risico’s in te schatten. Hiermee kan je ook inschatten of je tijdens een vlucht extra zuurstof nodig hebt.
delen