Wat is een hartinfarct? Symptomen, oorzaak en behandeling
Samenvatting
Wat is een hartinfarct?
Een hartinfarct, ook wel een hartaanval genoemd, ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hartspier wordt geblokkeerd. Dit gebeurt meestal door een bloedstolsel in een vernauwde kransslagader die normaal zuurstofrijk bloed naar de hartspier vervoert. Zonder een snelle en adequate behandeling kan dit leiden tot onherstelbare schade aan het hartspierweefsel en zelfs tot plotseling overlijden.
Hoe vaak komt een hartinfarct voor in Nederland?
Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden in Nederland. In Nederland krijgen dagelijks ongeveer 95 mensen een hartinfarct. Dit komt neer op zo'n 35.000 tot 36.000 mensen per jaar die te maken krijgen met een hartinfarct.
Uit cijfers van de Hartstichting en het CBS blijkt, dat ondanks de sterk verbeterde behandeling van het acute hartinfarct, overlijden in Nederland dagelijks ongeveer 23 mensen aan de gevolgen van een hartinfarct. Dit komt neer op ongeveer 8.500 sterfgevallen per jaar.
Vrouwen en mannen worden even vaak getroffen door een hartinfarct. Een hartinfarct is dus geen typisch ‘mannen ding’. Ondanks een sterk verbeterde behandeling en preventie van een hartinfarct zijn deze aantallen zijn stabiel en zelfs langzaam aan het stijgen door de vergrijzing van onze maatschappij.
Symptomen
Veel voorkomende symptomen van een hartinfarct zijn:
- Pijn en drukkend gevoel op de borst, vaak uitstralend naar de arm, kaak, rug of nek;
- Kortademigheid;
- Misselijkheid en braken;
- Zweten en duizeligheid;
- Angstgevoel.
Het is goed om je te realiseren dat pijn en drukkend gevoel op de borst vooral bij mannen voorkomen. Vrouwen hebben vooral de andere symptomen als alarmsignalen bij een hartinfarct.
Oorzaken
De oorzaak van een hartinfarct is meestal een plotselinge afsluiting van een kransslagader door een bloedstolsel in combinatie met al langer bestaande atherosclerose (aderverkalking). Bij atherosclerose hopen vetachtige stoffen, zoals cholesterol, zich op in de wanden van de slagaders en ontstaan zogenaamde plaques of vernauwingen. Deze veroorzaken vernauwingen in de kransslagaders.
Wanneer een plaquette scheurt, kan zich een bloedstolsel vormen die de bloedtoevoer een kransslagader afsluit. De hartspier achter deze acute afsluiting krijgt geen zuurstofrijk bloed meer en kan snel afsterven zonder behandeling.
Advies
Een hartinfarct kan door verschillende factoren worden beïnvloed; de belangrijkste risicofactoren zijn:
- Te hoog cholesterol gehalte in het bloed;
- Te hoge bloeddruk;
- Veel voorkomen van hart- en vaatziekten in eenzelfde familie (familiaire belasting);
- Roken;
- Overgewicht;
- Weinig of niet intensief bewegen en sporten;
- Suikerzieke;
- Stress en slecht slapen.
Behandeling
De behandeling van een hartinfarct moet snel gebeuren om schade aan de hartspier te beperken. Enkele belangrijke behandelingsmethoden zijn:
- Dotteren, waarbij een stent wordt geplaatst om het bloedvat open te houden. Dit wordt tegenwoordig beschouwd als de gouden standaard in de behandeling van een hartinfarct;
- Medicijnen: bloedverdunners, beta-blokkers, cholesterolverlagers en ACE-remmers;
- In zeldzame gevallen een bypassoperatie;
- Hartrevalidatie om goed en verantwoord te herstellen na een hartinfarct en het risico op een volgende hartinfarct te verlagen.
Wat nu?
Preventie is belangrijk om een eerste hartinfarct te voorkomen maar ook essentieel om het risico op een volgende hartinfarct te verlagen. Dit noemen tegenwoordig ook wel leefstijlaanpassing. Belangrijke factoren om het risico op een hartinfarct te verlagen zijn:
- Gezonde voeding;
- Regelmatig bewegen;
- Stoppen met roken;
- Een gezond gewicht;
- Goede bloeddruk;
- Verminderen van stress;
- Regelmatige controle op bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedsuikerwaarden.
Aanvullende info
Een hartinfarct kan levensbedreigend zijn, maar door een gezonde levensstijl en aandacht voor risicofactoren, kan het risico sterk worden verminderd. Voor meer informatie over een hartinfarct, maak een afspraak met een van onze ervaren cardiologen. Bij medi-call nemen ervaren medische professionals alle tijd voor u en geven ze u de persoonlijke aandacht die u verdient. Tijdige behandeling en preventieve maatregelen zijn van cruciaal belang om schade aan het hart te voorkomen en toekomstige hartproblemen te voorkomen.
Vragen uit de praktijk
1. Wat zijn de belangrijkste symptomen van een hartinfarct bij vrouwen?
Bij vrouwen uiten hartinfarct-symptomen zich vaak anders dan bij mannen, met kortademigheid, extreme vermoeidheid en pijn in de rug, nek, of kaak als veelvoorkomende klachten. Deze symptomen kunnen minder intens zijn, geleidelijk ontstaan en soms al weken voor het infarct beginnen. Vrouwen worden aangemoedigd om medische hulp in te schakelen als meerdere symptomen tegelijk optreden, aangezien hartinfarcten bij hen vaak gemist worden.
2. Waarom is snelle behandeling zo belangrijk?
Snelle behandeling is cruciaal omdat:
- Het kan voorkomen dat (meer) hartspierweefsel afsterft
- Het de kans op complicaties zoals ritmestoornissen en hartfalen verkleint
- Elke seconde telt bij het openen van het afgesloten bloedvat