Waarom werkt pijnstilling soms niet?

Waarom werkt pijnstilling soms niet?
div. auteurs
door div. auteurs |
7 april 2025
leestijd  leestijd

Waarom werkt pijnstilling soms niet?

Pijnstillers zijn een veelgebruikte oplossing bij hoofdpijn, gewrichtspijn en andere pijnklachten. Toch gebeurt het regelmatig dat pijnstilling niet werkt zoals verwacht. Hoe kan dat? De effectiviteit van pijnstillers hangt af van verschillende factoren, zoals het type pijn, de oorzaak en hoe uw lichaam op medicatie reageert. Vaak is er sprake van een combinatie van verschillende soorten pijn, de te gebruiken pijnmedicatie moet dan worden aangepast.

Bij medi-call begrijpen we hoe frustrerend het is als pijnstilling geen verlichting biedt. In deze blog leggen we uit waarom pijnstillers soms niet werken en wat u kunt doen om alsnog de juiste pijnbestrijding te vinden.

Pijnstilling soorten en hun werking

Niet alle pijnstillers werken op dezelfde manier. Er zijn verschillende soorten pijnstilling, zoals paracetamol, ibuprofen en opioïden. Elk type heeft een andere werking en is geschikt voor specifieke soorten pijn. Wanneer de verkeerde pijnstiller wordt gebruikt, kan dit ertoe leiden dat er weinig tot geen effect is.

Hieronder lichten we de werking van de meest gebruikte pijnstillers toe en waarom ze in sommige gevallen niet effectief zijn.

Werking paracetamol: waarom werkt paracetamol soms niet?

Paracetamol is een van de meest gebruikte pijnstillers ter wereld. Het helpt bij lichte tot matige pijn en verlaagt koorts. Toch melden veel mensen dat paracetamol niet altijd werkt.

  • Paracetamol heeft een plafondeffect, oftewel een hogere dosis dan aanbevolen zal geen extra pijnverlichting geven;
  • Het heeft geen ontstekingsremmende werking waardoor het minder effectief is bij gewrichtspijn of spierontstekingen;
  • Sommige mensen breken paracetamol sneller af, waardoor het effect korter duurt.

Wanneer paracetamol geen effect heeft, kan een andere pijnstiller of behandelmethode geschikter zijn.

Ibuprofen werking: effectief bij ontstekingspijn

Ibuprofen behoort tot de groep NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire middelen) en werkt goed bij pijn door ontstekingen zoals gewrichtspijn of spierpijn. Ibuprofen werkt niet altijd zoals verwacht. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Ibuprofen is vooral effectief bij pijn die wordt veroorzaakt door ontstekingen. Bij zenuwpijn of chronische pijnklachten werkt het minder goed, omdat het de oorzaak van de pijn niet aanpakt.
  • Sommige mensen breken ibuprofen sneller af, waardoor de werking korter of minder krachtig is.
  • Langdurig of veelvuldig gebruik kan ervoor zorgen dat het lichaam minder goed op het medicijn reageert.
  • De opname van ibuprofen is minder effectief wanneer het op een lege maag wordt ingenomen.

Als ibuprofen niet werkt kan een andere pijnstiller of aanvullende behandeling nodig zijn.

Diclofenac en ibuprofen: verschil en gebruik

Diclofenac en ibuprofen behoren beide tot de groep NSAID’s, maar werken op een andere manier.

  • Ibuprofen werkt snel, maar heeft een kortere werkingsduur;
  • Diclofenac werkt langzamer, maar houdt het effect langer vast;
  • Beide middelen kunnen maagklachten geven en dienen daarom altijd met voedsel te worden ingenomen.

Het combineren van diclofenac en ibuprofen wordt afgeraden, omdat dit de kans op bijwerkingen zoals maagbloedingen en maagklachten verhoogt.

Opioïden bijwerkingen: waarom pijn ondanks morfine?

Bij ernstige pijn worden opioïden zoals morfine en oxycodon voorgeschreven. Toch kan het gebeuren dat deze middelen onvoldoende verlichting bieden:

  • Het lichaam kan gewend raken aan opioïden, waardoor er steeds hogere doseringen nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.
  • Sommige mensen ervaren opioïd-geïnduceerde hyperalgesie, een paradoxale reactie waarbij opioïden juist de pijngevoeligheid verhogen.
  • Psychologische factoren zoals angst en stress kunnen invloed hebben op hoe goed opioïden werken.
  • Opioïden hebben daarnaast verschillende bijwerkingen, zoals misselijkheid, obstipatie en een verhoogd risico op verslaving. Wanneer opioïden niet werken, is het belangrijk om medisch advies in te winnen over alternatieve pijnbestrijding.

Bij zenuwpijn is er een andere aanpak nodig

Zenuwpijn (neuropathische pijn) reageert anders dan gewone pijn. Daarom helpen standaard pijnstillers zoals paracetamol en NSAID’s vaak niet. In plaats daarvan worden andere medicijnen gebruikt:

  • Gabapentine of pregabaline hebben invloed op zenuwactiviteit;
  • Amitriptyline is een antidepressivum dat effectief is bij zenuwpijn;
  • Capsaïcine crème of lidocaïne pleisters voor plaatselijke zenuwpijn.

Wanneer pijnstillers geen effect hebben bij zenuwpijn, kan een medisch specialist adviseren over alternatieve behandelingen.

Wat kun je doen als pijnstilling niet helpt?

Als pijnstilling niet effectief is zijn er andere manieren om pijn te verlichten zoals een combinatie van leefstijlveranderingen, fysiotherapie en medische begeleiding.Een integrale aanpak werkt vaak beter dan alleen pijnstilling.

Medisch advies inwinnen

Blijf niet onnodig rondlopen met pijn die niet overgaat. Bij medi-call krijgt u snel een persoonlijk medisch consult zonder wachttijden.

  • Persoonlijke evaluatie van uw pijnklachten;
  • Advies over de juiste pijnstilling of alternatieve behandelingen;
  • Een op maat gemaakt behandelplan.

Heeft u last van aanhoudende pijn en werken pijnstillers niet zoals verwacht? Neem contact op met medi-call voor professioneel medisch advies.

delen