Wachttijden in de zorg blijven stijgen in Nederland

Wachttijden in de zorg blijven stijgen in Nederland
div. auteurs
door div. auteurs |
14 maart 2025
leestijd  leestijd

Wachttijden in de zorg blijven stijgen in Nederland

In 2024 bleek dat bijna de helft (49,1%) van de wachttijden voor een poliklinisch consult in de medisch-specialistische zorg langer was dan de maximaal aanvaardbare Treeknorm. Dit betekent dat veel patiënten wekenlang moesten wachten voordat zij een specialist konden zien. De druk op de zorg blijft toenemen waardoor steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven om sneller geholpen te worden.

De feiten over wachttijden in de zorg

De Treeknormen zijn afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over hoe lang een patiënt maximaal zou moeten wachten op zorg:

  • Poliklinisch consult: maximaal 4 weken;
  • Diagnostiek: maximaal 7 weken;
  • Behandeling: maximaal 10 weken.

Toch werden deze normen in 2024 vaak overschreden:

  • 49,1% van de wachttijden voor een poliklinisch consult was langer dan 4 weken;
  • 43,6% van de behandelingen duurde langer dan de norm van 10 weken.

Sommige specialismen hadden zelfs nog langere wachttijden. Vooral maag-, darm- en leverziekten, oogheelkunde en neurologie hadden de langste gemiddelde wachttijden voor een eerste afspraak. De laagste wachttijden zien we terug bij chirurgie voor een mammapoli en orthopedie.

Gezondheid op het spel vanwege lange wachttijd

Lange wachttijden kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Klachten die nog beheersbaar waren kunnen verergeren en uiteindelijk leiden tot zwaardere en duurdere behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan kanker of neurologische aandoeningen: een vroege diagnose maakt vaak het verschil tussen een succesvolle behandeling of een ingrijpend ziekteverloop. Wanneer zorg te lang op zich laat wachten, kunnen deze kansen kleiner worden.

Psychologische impact: leven in onzekerheid

Wachten op een medische behandeling gaat niet alleen over tijd, maar ook over emotie. De onzekerheid over wat er met uw gezondheid aan de hand is, kan stress veroorzaken en psychische klachten verergeren. Patiënten die al kampen met angst of depressie, kunnen zich nog machtelozer voelen. De gedachte dat een oplossing binnen handbereik is, maar toch maanden op zich laat wachten, maakt het des te frustrerender.

medi-call

Het Nederlandse zorgsysteem staat onder grote druk, en lange wachttijden zijn een groeiend probleem. Bij medi-call begrijpen we hoe belangrijk het is om snel en persoonlijk medisch advies te krijgen. Onze ervaren medische specialisten staan klaar om u te helpen

Wilt u niet onnodig lang wachten op zorg? Boek vandaag nog een online consult of een second opinion via medi-call.nl en krijg direct de medische hulp die u nodig heeft.

delen